Wapnö Gårdsbutik

Farm Dining

Recept till vardag och fest


Dragen högrev 4 portioner
Ugn 150 grader
600 g Wapnö högrev
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 dl tomatketchup
1 msk farinsocker
1 msk spiskummin malen
1 citron, saften
1 1/2 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Lägg köttet i en gjutjärnsgryta. Lägg löken och vitlöken runt om köttet. Blanda ketchup, farinsocker, spiskummin och citronsaft och bred detta på köttet. Täck med lock och tillaga i ugnen i ca 4 timmar. Ta ut ur ugnen, dra isär köttet så det blir trådar. Mixa löken med stavmixer. Blanda köttet och löken i grytan. Servera med grillade grönsaker.                                              

Farm Dining kokbok ger dig många tips och ideér på hur du kan laga smakfulla måltider av gårdens produkter. Köp kokboken i Gårdsbutiken eller via webbutiken!


Wapnö pizza x 5
10 g färsk jäst
1 dl smält talg
1 msk Wapnö honung
1/2 liter Wapnö Kärnmjölk
700 g Wapnö Dinkelmjöl, siktat
50 g Wapnö Dinkelmjöl, fullkorn
1 msk salt
+ 2 msk extra talg till pensling

Blanda alla ingredienser till degen. Låt jäsa ca 60 min. Dela degen i 8 delar. Baka ut varje del så att pizzadegen är ca 5 mm tunn. Pensla med smält talg, lägg på toppings och grädda i ca 6 minuter på 225 C.

FÖRSLAG PÅ TOPPINGS Tomat, rödlök, paprika, dragon, sparris. chili, Wapnö Vaccaost, ädelost eller Ängarna.

  Fyllda tomater med speltrisotto 4 portioner Ugn 225 grader
4 stora tomater
2 dl Wapnö Ängarna ost
riven speltrisotto

Gör ett litet kryss i botten av varje tomat. Doppa tomaterna ca 30 sekunder i kokande vatten och kyl direkt i isvatten. Dra skalet mot tomatens topp men låt det sitta kvar runt rosetten. Skär av toppen som ett lock och ställ dem åt sidan. Gröp ur botten av tomaterna med en sked. Fyll tomaterna med speltrisotto och den rivna osten. Toppa med tomatlocken. Baka i ugnen ca 15 minuter. Speltrisotto. Koka 3 dl hela speltkärnor i 6 dl saltat vatten, 2 msk grönsaksbuljong och 1 vitlöksklyfta i ca 40 - 60 minuter. Fräs lök, vitlök och champinjoner i en vid kastrull. Tillsätt de kokade speltkärnorna tillsammans med 2 dl vitt vin och 2 dl vatten. Låt puttra i ca 10 minuter. Lägg i 100 g färskost och vänd in 50 g riven ost och örter. Låt vila i 10 minuter. Vänd ned skalet av 1 citron.